Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/webdesi/public_html/datina/classes/api/db_mysql.inc.php on line 91

Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/webdesi/public_html/datina/classes/api/db_mysql.inc.php:91) in /home/webdesi/public_html/datina/classes/api/sessions.inc.php on line 45

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/webdesi/public_html/datina/classes/api/db_mysql.inc.php:91) in /home/webdesi/public_html/datina/classes/api/sessions.inc.php on line 45

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/webdesi/public_html/datina/classes/api/db_mysql.inc.php:91) in /home/webdesi/public_html/datina/classes/general_functions.inc.php on line 1683
Reenactment | Datina Strabuna

ReenactmentCe este reenactmentul?


O definiție oficială a re-enactmentului ar suna cam așa: „Re-enactmentul este orice prezentare sau acțiune organizată cu scopul de a recrea un eveniment sau moment din trecut, indiferent de epoca istorică, indiferent că e vorba de un aspect militar sau civil”. Re-enactmentul (sau reconstituirea istorică, mai pe românește) este în principal un hobby, o activitate prin care cei care o practică își petrec timpul liber într-un mod în care le place. Cu toate acestea, există și un mic număr de re-enactori profesioniști, care își câștigă traiul zilnic din acest tip de activitate.

 

Re-enactmentul poate îmbrăca cele mai diverse forme, de la prezentări de arme și uniforme, reconstituirea unor bătălii, acțiuni comemorative, până la reconstituirea unor aspecte din viața de zi cu zi a oamenilor care au trăit în alte epoci, indiferent că e vorba de epoca de piatră sau de al doilea război mondial.

 

Acțiunile de reconstituire istorică pot varia de la reconstituirea extrem de fidelă a unui individ din altă epocă (să zicem un luptător dac) până la cele mai mici detalii (nasturi, cusăturile specifice ale hainelor) până la reconstituirea unor bătălii celebre, care implică zeci, sute sau chiar mii de participanți, în prezența unui public la fel de numeros. Colaborarea re-enactorilor e căutată din ce în ce mai frecvent de instituții implicate în păstrarea tradițiilor și promovarea istoriei, după cum unele studiouri cinemtografice îi angajează temporar pentru turnările unor filme de epocă, datorită faptului că re-enactorii sunt extrem de familiarizați cu particularitățile și comportamentul unei epoci anume și se pricep foarte bine să joace roluri aproape perfecte.

 

Re-enactmentul oferă atât re-enactorilor, cât și publicului, posibilitatea de a vedea și a învăța istoria și tradițiile „pe viu”, adică altfel decât din cărți sau din filme. Prin re-enactment se deschide o mică fereastră spre lumea strămoșilor, ajutându-ne pe noi, generațiile actuale, să îi înțelegem și să îi cunoaștem mai bine, în mediul în care au trăit ei.

 

Originile re-enactmentului se pierd în trecutul îndepărtat, în Antichitate, un exemplu fiind romanii care reconstituiau pentru plăcerea publicului, în arene, evenimente cu subiect istoric. Mai târziu, în Evul Mediu, luptelor în arene le-au luat locul turnirurile, mai apoi regii diferitelor țări țineau la curte actori care puneau în scenă spectacole folosind costume din epoci apuse.

 

Astăzi de beneficiile re-enactmentului se pot bucura și oamenii obișnuiți, atât cei pasionați care îl practică, cât și cei care se mulțumesc doar să îl privească, să îl admire și să îl aplaude din public.

<< sus


Cine sunt reenactorii?


Re-enactorii sunt cu toții voluntari și nu contează vârsta, profesia sau sexul. Tânăr sau vârstnic, re-enactorul poate fi funcționar, muncitor, inginer sau director, ceea ce contează e doar pasiunea pentru istorie și respectul pentru tradiții. Și femeile își au rolul lor în re-enactment, ele putând fi sanitari ai unei unități militare sau chiar ostași în unele epoci ori pur și simplu consoarta” unui re-enactor pe timpul acțiunii.

<< sus


Ce îi motiveaza pe reenactori?


Fiecare re-enactor alege în re-enactment ceea ce îi place și i se potrivește cel mai bine. Unora le place istoria, altora le plac uniformele sau costumele de epocă, în timp ce alții vor doar să petreacă timpul liber în compania unor oameni care împărtășesc aceleași preocupări ș.a.m.d. Într-un cuvânt, orice amănunt din re-enactment poate fi un motiv pentru a satisface această pasiune.

<< sus

Asociatia Datina Strabuna © 2009 . Toate drepturile rezervate pentru Asociatia Datina Strabuna. Site realizat de WebDesignRR .

hit counters